Ο Εθνικός Μηχανισμός Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) είναι ένας συντονιστικός μηχανισμός, ο οποίος παρακολουθεί όλα τα στάδια της ένταξης ενός θύματος στο σύστημα προστασίας της χώρας, ξεκινώντας από τον αρχικό εντοπισμό και την ταυτοποίησή του, στη συνέχεια την παροχή υπηρεσιών προστασίας και υποστήριξης κατά τη νομική διαδικασία, έως τον οικειοθελή υποβοηθούμενο επαναπατρισμό στη χώρα καταγωγής ή την κοινωνική ένταξη στη χώρα υποδοχής.
Η σημασία ενός τέτοιου Μηχανισμού στην Ελλάδα αντικατοπτρίζεται στον Ν. 4198/2013 (μεταφορά της Οδηγίας 2011/36/ΕΕ), για την αποτροπή και καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων και προστασία των θυμάτων της, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία του «Εθνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Παραπομπής των θυμάτων εμπορίας» υπό την εποπτεία του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ.). Με την ΚΥΑ 30840/2016 συστήνεται ο ΕΜΑ και ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης η διαχείριση και στο Γ.ΕΘ.ΕΙΣ. η εποπτεία και ο συντονισμός του.
Στο τέλος του 2018, ανακοινώθηκε επίσημα στους εμπλεκόμενους φορείς από το Γ.ΕΘ.ΕΙΣ. η έναρξη λειτουργίας του ΕΜΑ με στόχο τον συντονισμό των Φορέων στην ταυτοποίηση και προστασία των θυμάτων αλλά και την καλύτερη αποτύπωση του φαινόμενου, μέσα από τη συγκέντρωση των αναφορών εντοπισμού και προστασίας θυμάτων στο ΕΚΚΑ, και την ανάλυση και στατιστική επεξεργασία των δεδομένων.
Στην εκπλήρωση του ρόλου του, το ΕΚΚΑ υποστηρίχθηκε από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΜΑ με τρεις εμπειρογνώμονες που διέθεσε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC/NORCAP), στο πλαίσιο του Greece Capacity Building Project, με τη χρηματοδότηση EEA Grants.
Η λειτουργία του EMA ενισχύθηκε με ανθρώπινο δυναμικό, ενημερωτικές δράσεις και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας με το Έργο «Ενίσχυση της λειτουργίας του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων» στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας – Τομέας Αστυνομική Συνεργασία 2014-2020.
Ορισμός Εμπορίας Ανθρώπων (Άρθρο 2 παρ. 1 Οδηγίας 2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2011 για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, καθώς και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2002/629/ΔΕΥ του Συμβουλίου)
«Η πρόσληψη, μεταφορά, διακίνηση, στέγαση ή υποδοχή προσώπων, συμπεριλαμβανομένης και της ανταλλαγής ή της μεταβίβασης εξουσίας επί των προσώπων αυτών, με την απειλή της χρήσης ή τη χρήση βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, με απαγωγή, απάτη, παραπλάνηση, κατάχρηση εξουσίας ή ευάλωτης θέσης ή με πληρωμή ή αποδοχή χρημάτων ή άλλων απολαβών για την εξασφάλιση της συναίνεσης προσώπου κατέχοντος εξουσία επί ενός άλλου, με σκοπό εκμετάλλευσης.»
Η εκμετάλλευση σύμφωνα με την Οδηγία 2011/36/ΕΕ (άρθρο 2 παρ. 3) περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εκμετάλλευση της εκπόρνευσης άλλων ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, την καταναγκαστική παροχή εργασίας ή υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της επαιτείας, τη δουλεία ή άλλες πρακτικές παρεμφερείς προς τη δουλεία, όπως η οικιακή δουλεία και η ειλωτεία, την εκμετάλλευση εγκληματικών δραστηριοτήτων ή την αφαίρεση οργάνων.
- Ο σκοπός της εκμετάλλευσης δεν είναι απαραίτητο να έχει πραγματοποιηθεί: Για τη στοιχειοθέτηση της εμπορίας ανθρώπων αρκεί η τέλεση μίας τουλάχιστον ενέργειας, με τη χρήση ενός τουλάχιστον μέσου (με την εξαίρεση ανηλίκου θύματος, όπου δεν χρειάζεται να διερευνηθεί το μέσο) και με τον σκοπό της εκμετάλλευσης, ανεξαρτήτως αν αυτή έλαβε τελικά χώρα. Το θύμα εμπορίας έχει δικαίωμα σε υπηρεσίες προστασίας προτού και ανεξαρτήτως εάν συνεργαστεί με την Αστυνομία: Τα (πιθανά) θύματα εμπορίας έχουν τα δικαιώματα που προβλέπει το Π.Δ. 233/2003 και ο Ν. 5038/2023 ήδη πριν συνεργαστούν με την αστυνομία και ανεξαρτήτως αν επιλέξουν να συνεργαστούν με τις Διωκτικές Αρχές.
- Η μεταφορά/μετακίνηση του θύματος, είτε διασυνοριακή είτε εντός των συνόρων, δεν είναι απαραίτητο στοιχείο της εμπορίας ανθρώπων: Η μεταφορά /μετακίνηση του θύματος (είτε διασυνοριακή είτε όχι) είναι μία από τις ενέργειες που περιέχει ο ορισμός της εμπορίας ανθρώπων. Η εμπορία στοιχειοθετείται και χωρίς να έχει μετακινηθεί το θύμα, εφόσον έχει λάβει χώρα μία από τις λοιπές ενέργειες του ορισμού (στρατολόγηση/ υπόθαλψη/ υποδοχή).
- Όλα τα θύματα εμπορίας ανθρώπων έχουν τα ίδια δικαιώματα, είτε η εμπορία έλαβε χώρα στην Ελλάδα είτε εκτός: Σύμφωνα με το άρθρο 8 περ. ι) του ελληνικού ποινικού κώδικα, οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται στην περίπτωση εμπορίας ανθρώπων ανεξαρτήτως υπηκοότητας δράστη και θύματος, ακόμα και εάν η εμπορία τελέστηκε στο εξωτερικό (αρχή παγκόσμιας δικαιοσύνης). Κατά συνέπεια, ισχύει το ίδιο νομικό πλαίσιο προστασίας για όλες τις κατηγορίες θυμάτων.
ΔΙΕΘΝΗΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
- Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων
- Επεξηγηματική Έκθεση στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (Αγγλικά μόνο)
- Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και των τριών Πρωτοκόλλων αυτής (Αγγλικά μόνο)
- ΟΔΗΓΙΑ 2011/36/ΕΕ (Πρόληψη και Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων/Προστασία Θυμάτων)
- ΟΔΗΓΙΑ 2012/29/ΕΕ (Προστασία Θυμάτων Εγκληματικών Πράξεων)
- Ο∆ΗΓΙΑ 2004/80/ΕΚ (Αποζημίωση Θυμάτων Εγκληματικών Πράξεων)
ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
- ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ - βλ. τροποποιήσεις Ν. 4855/2021
- ΝΕΟΣ ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ αιτιολογική έκθεση
- ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - βλ. τροποποιήσεις Ν. 4855/2021
- ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
- Ν. 3064/2002 (Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας, της πορνογραφίας ανηλίκων και γενικότερα της οικονομικής εκεμτάλλευσης της γενετήσιας ζωής και αρωγή στα θύματα των πράξεων αυτών)
- Π.Δ. 233/2003 (Προστασία και αρωγή στα θύματα των εγκλημάτων των άρθρων 323, 323Α, 349, 351 και 351Α του Ποινικού Κώδικα, κατά το άρθρο 12 του Ν. 3064/2002)
- Ν. 3811/2009 (Αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση και άλλες διατάξεις)
- Ν. 3875/2010 (Κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος και των τριών Πρωτοκόλλων αυτής και συναφείς διατάξεις)
- Ν. 4198/2013 (Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής και άλλες διατάξεις) - βλ. τροποποιήσεις άρ. 76-79 Ν. 4781/2021
- Ν. 4216/2013 (Kύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων)
- N. 4267/2014 (Καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και άλλες διατάξεις)
- Ν. 4478/2017 (Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας και για την αντικατάσταση της Απόφασης - Πλαίσιο 2001/220/ΔΕΥ του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις)
- ΥΑ 30840/2016 (Σύσταση και Λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Παραπομπής Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων)
ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
- ΦΟΡΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΥΜΑΤΟΣ στον ΕΜΑ (ΚΕΙΜΕΝΟ) ΝΕΟ
- ΦΟΡΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΘΥΜΑΤΟΣ στον ΕΜΑ (ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ΛΙΣΤΕΣ) ΝΕΟ
- ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
- ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΡΧΕΙΟΥ WORD
- ΤΥΠΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΧΩΡΩΝ - ΟΗΕ
- ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
- ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΡΟΗΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
- ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΟΡΕΩΝ/ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
- ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ του ΕΜΑ
- ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ - ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ, ΑΘΗΝΑ 2023
- ΟΙΚΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ για τον ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΠΙΘΑΝΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2024 ΝΕΟ
Υποδείγματα:
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2024) ΝΕΟ
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023)
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2023)
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022)
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2022)
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ- ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021)
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2021)
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020)
- ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019)
ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
- 3ο Θεματικό Σεμινάριο (26/11/2024): Οικιακή Εργασία και Εμπορία Ανθρώπων: Όρια, Σχετικές Έννοιες & Προστασία Θυμάτων ΝΕΟ
- 2ο Θεματικό Σεμινάριο (18/11/2022) - Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων:
Νομικό Πλαίσιο Έκδοσης Πράξης Χαρακτηρισμού Θύματος Εμπορίας Ανθρώπων & Έγγραφη Γνωμοδότηση - 1ο Θεματικό Σεμινάριο (19/10/2021):
Άδεια Διαμονής Θύματος Εμπορίας Ανθρώπων: Προϋποθέσεις και Διαδικασία Χορήγησης & Ανανέωσης
ΑΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ
- Συνέδριο για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων στην Ελλάδα - Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (24/10/2023)
- Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (30/07/2023)
- Εργασιακή Εκμετάλλευση (Ελληνικά)
- Εργασιακή Εκμετάλλευση (Αγγλικά)
- Εργασιακή Εκμετάλλευση (Γαλλικά)
- Εργασιακή Εκμετάλλευση (Βουλγαρικά)
- Εργασιακή Εκμετάλλευση (Ρουμανικά)
- Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων (30/7/2021)
- Εκπαιδεύσεις Ε.Κ.Κ.Α. για τον ΕΜΑ 2019 - 2021
- Έκθεση ΕΜΑ 2020
- NEWSLETTER #1 - Απρίλιος 2019
- NEWSLETTER #2 - Ιούνιος 2019
- NEWSLETTER #3 - Οκτώβριος 2019
- NEWSLETTER #4 - Μάιος 2020
- NEWSLETTER #5 - Μάιος 2021
- NEWSLETTER #6 - Σεπτέμβριος 2021
- NEWSLETTER #7 - Μάρτιος 2022
- NEWSLETTER #8 - Ιούνιος 2022
- NEWSLETTER #9 - Φεβρουάριος 2023
- NEWSLETTER #10 - Ιούνιος 2024 ΝΕΟ
- Online trafficking and exploitation of human beings. A new reality for an old problem - Secretaría de Estado de Seguridad//CITCO ΝΕΟ
- Decoding the EU’s most threatening criminal networks, Publications Office of the European Union, Luxembourg 2024 - Europol ΝΕΟ
- 2023 Trafficking in Persons Report - U.S. DEPARTMENT of STATE ΝΕΟ
- Global Report on Trafficking in Persons 2022 - United Nations Office on Drugs and Crime
- Statistics and trends in trafficking in human being in the European Union in 2019-2020 – EUROSTAT
- Report concerning the implementation of the Council of Europe Convention on Action against Trafficking in Human Beings by Greece, 2nd Evaluation Round – Council of Europe
- 12th General Report - Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings
- Putting victims first: The ‘social path’ to identification and assistance - Organization for Security and Co-operation in Europe
- Policy responses to technology-facilitated trafficking in human beings: Analysis of current approaches and considerations for moving forward - Organization for Security and Co-operation in Europe
- Handbook for Embassies and Diplomatic Missions on How to Assist and Protect Victims of Human Trafficking - Council of the Baltic Sea States
- National Referral Mechanisms - A Practical Handbook, 2nd Edition - OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights
- Uniform Guidelines for the Identification and Referral of Victims of Human Trafficking within the Migrant and Refugee Reception Framework in the OSCE Region - Organization for Security and Co-operaton in Europe
- ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των ΘΥΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ - ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
- United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
- OSCE Office of the Special Representative and Co-ordinator for Combating Trafficking in Human Beings
- International Labour Organization (ILO)
- UN Special Rapporteur on trafficking in persons, especially women and children
- European Commission: Together Against Trafficking in Human Beings
Διεύθυνση ¦ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ 135 & ΖΑΧΑΡΩΦ, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 115 21
Τηλέφωνα ¦ 213 2039772 ¦ 213 2039620
E-mail ¦ ema.info@ekka.org.gr ¦ ema.helpdesk@ekka.org.gr